Therapeutics and Salvation. Freud and Schelling on Freedom

Citation:

Therapeutics and Salvation. Freud and Schelling on Freedom

תקציר:

Synopsis

Therapeutics and Salvation: Freud and Schelling on Freedom proposes a new conceptual perspective on the history of the philosophy of freedom. The book focuses on Sigmund Freud’s theory of freedom, and its fundamental, yet uncharted, connection with the groundbreaking philosophy of the unconscious of F.W.J Schelling. The analysis radically challenges conventional liberal and rationalistic conceptions of freedom in psychoanalysis. The main argument of the book is that Freud formulated his theory of human nature with Schelling’s basic philosophical architecture, in particular Schelling’s concept of freedom, but, at the same time, subverted Schelling’s search for a new theology at the end of the latter's philosophical career. The detailed comparison of Freud’s work with the philosophy of Schelling backtracks a momentous shift from Schelling’s late theo-philosophy, at the endpoint of German Idealism, to the secular system of Freud, in which human reality ousted godly revelation and therapeutics replaced divine salvation. By delineating the move from Schelling’s God-subject relations to Freud’s human-subject relations, the book offers a new perspective on the historical evolution of German Idealism into modern secular thought. 

תקציר

תרפויטיקה וגאולה מבקש להציע פתרון לשאלת החירות בתיאוריה הפסיכואנליטית של זיגמונד פרויד באמצעות עיון במודל פילוסופי של הלא-מודע, שהציע הפילוסוף הגרמני שלינג בתחילת המאה התשע-עשרה. התיאוריה הפסיכואנליטית שהגה פרויד מאתגרת את תפיסת החירות המקובלת בעולם המערבי מאז אפלטון: אם האדם החופשי הוא השולט בגורלו ומקבל החלטות הנוגעות לחייו, כיצד חירותו אפשרית במסגרת תורת האדם של פרויד, המכירה בחלקים לא מודעים של הנפש? כיצד יכול ה"אני" לשלוט בנפש, כאשר המוטיבציה האמיתית להחלטותיו אינה ידועה לו לעתים, או כאשר אינו מכיר חלקים חשובים של נפשו?

הספר מציג בהרחבה את תרומת רעיונותיו של שלינג לתורת האדם של פרויד, נושא שלא נחקר כראוי עד עתה, ומתמקד באופן המהפכני שבו מחשבת פרויד מתכתבת עם מחשבת שלינג ועם ההגות הפילוסופית בגרמניה במאות השמונה-עשרה והתשע-עשרה. פרויד החדיר לתוך הפסיכואנליזה את התשתית הרעיונית של המודל האידיאליסטי של הלא-מודע אצל שלינג, אך בה בעת גם שינה, ולמעשה ניסח מחדש, אלמנטים בסיסיים בתוכו. בכך הצליח פרויד להתמודד בהצלחה גם עם מגבלות יסודיות של הפילוסופיה הגרמנית המאוחרת, שהובילו את שלינג לעבור למחשבה על העולם דרך תפיסות רדיקליות של דת ומיסטיקה. פרויד הפך את הדרמה שבין האדם לאלוהיו אצל שלינג למפגש בין האדם למטפל, והציע התערבות אנושית במקום השגחה אלוהית, תרפויטיקה במקום גאולה. הספר עומד כך על מקומם של הפסיכואנליזה והאידיאליזם הגרמני בתהליכי החילון במודרנה.

Publisher's Version

Last updated on 06/29/2024